Blog

Wat is het verschil tussen cost control en cost management

Cost control betreft het gebruik van procedures om uitgaven en voortgang van een project of bouwoperatie te monitoren; eigenlijk het meten van verschillen tussen je begrootte uitgaven en je daadwerkelijke uitgaven. Hierdoor wordt het mogelijk om effectief actie te ondernemen en kosten te reduceren tot een minimum. Het nauwkeurig bijhouden van de kosten levert een bedrijf aanzienlijke voordelen op door de sterke invloed die zij kunnen uitoefenen op hun inkomsten en uitgaven.

Als cost controller is het van belang dat je pro-actief handelt om de voortgang van je werk te waarborgen en analyseren. Kortom, het bewust zijn van cost control specifieke aspecten:

 

Weten wat voor werk er moet gebeuren: hierbij maak je gebruik van een gedetailleerde begroting en specifieke voortgangsmethodieken om overzicht te houden over je budget en werkschema

Weten welk werk er al is gedaan: hierbij rapporteer je je daadwerkelijke voortgang van kosten en activiteiten ten opzichte van wat je voorafgaand had ingeschat

Weten hoe je voortgang afsteekt tegenover je geplande voortgang: hierbij analyseer je de performance van je project tot op heden

Weten welk werk er nog gedaan moet worden: hierbij voorspel je je projectresultaat op basis van de huidige situatie

Identificeren en toepassen van corrigerende acties: hierbij probeer je door middel van corrigerende acties je project bij te sturen, om ervoor te zorgen dat je eerder gekozen verwachting kunnen worden gerealiseerd

Checken van corrigerende acties: hierbij analyseer je of de corrigerende acties het effect hebben waarop je had gehoopt. 

 

De functie van een cost controller ligt binnen cost management van projecten, wat samenvalt met resource planning en begroten;

 

Project Cost Management

+ Resource Planning

+ Begroten (Cost Estimating)

+ Cost Budgeting

 + Cost Control

 

Cost management is een continu proces dat plaats vindt tijdens het uitvoeren van een project, waarbij het bepalen en controleren van hulpbronnen vereist is om activiteiten uit te voeren en activa te creëren:

Door cost management in het achterhoofd te houden wanneer een project wordt gestart, worden bepaalde valkuilen ontweken. Wanneer verwachtingen niet duidelijk worden opgesteld, of wanneer deze sterk veranderen tijdens de looptijd van een project, is het aannemelijker dat gestelde limieten betreft budget of schema worden overschreden. Het kan good zijn dat kosten worden onderschat wanneer onvolledig onderzoek is uitgevoerd betreft het budget, wat het moeilijker maakt het succes van het project te bepalen.

 

Hoewel een euro omzet misschien klinkt als iets moois; slechts een klein gedeelte ervan zal in de boeken gaan als winst. Echter, een kostenbesparing van een euro kan direct als winst worden geboekt. Het is daarom belangrijk om inzicht te vergaren in het begrijpen en managen van kosten, zodat ook lange termijn resultaten worden behaald. 

 

Benieuwd naar de voordelen van gespecialiseerde software voor projectbeheersing? Wij laten je graag de mogelijkheden van Cleopatra Enterprise zien.

 

Iets toevoegen aan dit verhaal? Mail ons op contact@costengineering.eu


 

Als u meer wilt leren over project controls, kunt u lid worden van onze Project Controls & Cost Management LinkedIn Groep, waar u ons wereldwijde netwerk van project control professionals kunt ontmoeten.