Blog

Nederlandse infrastructuur

In dit artikel ga ik dieper in op de toegevoegde waarde en de mogelijke tegenstrijdigheid binnen de ‘onafhankelijke en betrokken’ rol van project controllers binnen de complexere Nederlandse overheids- en infraprojecten. 

  • Er zijn talloze nieuwsberichten vanuit het binnen- en buitenland over de beperkte beheersbaarheid van complexe multidisciplinaire projecten. Met name de falende overheidsprojecten worden breed uitgemeten in de media; er lijkt bijna geen groot project meer binnen budget en planning te lopen. 

  • Als consultant in de projectbeheersingswereld van complexe projecten bij één van de grootste consultancy/software bedrijven op dit vlak, heb ik in de afgelopen 15 jaar veel verschillende projectbeheersingsfunctionaliteiten en -organisaties voorbij zien komen. Kenmerkend hierin was en is de duidelijke scheidslijn tussen infra (civiel gedreven) en industriële (proces gedreven) projecten. 

  • Het regelmatig uitvoeren van onderhoud is vereist. Je auto heeft een APK-keuring nodig, de muren van je woning dienen geïnspecteerd te worden en elektronische apparaten moeten eens in de zoveel tijd schoon gemaakt worden. Eén van de redenen voor dit onderhoud is om er voor te zorgen dat de kwaliteit van producten behouden blijft. 

  • Cost control betreft het gebruik van procedures om uitgaven en voortgang van een project of bouwoperatie te monitoren; eigenlijk het meten van verschillen tussen je begrootte uitgaven en je daadwerkelijke uitgaven. Hierdoor wordt het mogelijk om effectief actie te ondernemen en kosten te reduceren tot een minimum. Het nauwkeurig bijhouden van de kosten levert een bedrijf aanzienlijke voordelen op door de sterke invloed die zij kunnen uitoefenen op hun inkomsten en uitgaven.